Tarmfloror, goda bakterier och antiinflammatorisk mat!

08.08.2020

Tarmfloran 

Tarmfloran har en mycket stark påverkan på hur vi mår och via forskningen får vi idag hela tiden ny kunskap och djupare förståelse för sambandet mellan tarmfloran, bakterierna och välbefinnandet. Det finns goda bakterier men även onda som bidrar till kronisk inflammation.  Kronisk inflammation kan göra oss sjuka och helt beroende av vad vi äter så blir antingen de goda eller onda bakterierna starkare eller svagare. 

Hur kan vi själva påverka detta?

Genom att bli medvetna och få mer kunskap om vilken mat som påverkar vår tarmflora. 


Vilken mat ska vi undvika?

Dålig snabbmat, processade livsmedel som är fattiga på fibrer, antioxidanter och mineraler. Fulla av tillsatt socker, dåliga fetter och bekämpningsmedel.

Ta bort pasta, ris, bröd och vetemjöl



Vad ska vi äta mer av för att få de goda bakterierna att bli starkare? Här är några förslag

Självklart grönsaker som innehåller vitaminer antioxidanter och mycket fibrer. 

  • Regnbågsmat 
  • Röd - tomat, paprika, chili, hallon, jordgubbar, rädisa , granatäpple mm
  • Gul/orange - apelsin, paprika, hjortron, morot, melon, mango, persika, kålrot mm
  • Blå/lila - blåbär, björnbär, vinbär, rödkål, rödlök, rödbeta, plommon mm
  • Grönt - spenat, broccoli, grönkål, sallat, avokado, sparris, brysselkål, ärter, kiwi, purjo, äpple mm
  • Vit/brunt - lök, vitlök, potatis, banan, vitkål, kokos, svamp, blomkål, mörk choklad <70%
  • Nötter, frön, quinoa, durra, bovete 
  • Låt rotfrukter kallna efter tillagningen
  • Rättsorts fett som finns i enkelomättat olivolja, mättat fett cocosfett, fett fleromättat från fisk

Detta är några tips som kan hjälpa tarmfloran och få oss att må bättre! 

Fakta är taget från boken FOOD PHARMACY av Lina Nertby Aurell och Mia Clase