Naturen har en läkande kraft

23.06.2019

Sverige är fantastisk och vi har en helt underbar natur, en allemansrätt som gör att vi har tillgång till både skog och äng i hela Sverige. Att vistas i naturen har en läkande kraft på flera sätt genom att lyssna och ta in både dofter från blommor och blad, känna vinden susa och höra fåglarnas kvitter gör de flesta av oss lugna och nöjda. 

"If you are in a bad mood go for a walk. 

If you are still in a bad mood go for another walk."

 HIPPOKRATES

Naturen är fantastisk och dess läkande krafter kan hjälpa dagens stressade människor att finna ro i själen. En ny studie visar att naturunderstödd terapi kan vara effektiv vid flera olika sjukdomstillstånd.

Många är medvetna om hur bra vi mår av att vistas i naturen och nu finns det en studie som bekräftar sambandet mellan hälsa och natur.

Läkaren Matilda Annerstedt har i sin doktorsavhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, sammanställt de bevis som finns för naturunderstödd terapi vid olika sjukdomstillstånd.

För den som mår dåligt kan det hjälpa att få tillbaka sina krafter med dagliga promenader. För dig som är anhörig eller vän kan detta vara ett bra sätt att stötta någon som mår dåligt genom att gå med och pusha på för även fem minuter ute kan göra skillnad.