Melanoma day idag 3 MAJ Upptäck hudcancer!

03.05.2021

Idag är Melanom dagen 2021. 

Det uppmärksammas i media på olika sätt, en väldigt viktig dag hur upptäcker vi hudcancer. Samt hur undviker vi att få hudcancer.

Nu när våren är här och solen börjar värma så längtar vi alla ut och njuta. Men dock så viktigt att skydda oss från solens strålar som skador vår hud. 


  • Undvik att vara ute i stark solsken mellan 11.00-15.00 håll dig i skuggan
  • Ha kläder som täcker huden
  • Solhatt eller keps
  • Smörj med solskyddsfaktor 30-50 på utsatta partier
  • Och om du badar komihåg att smörja dig upprepade gånger


Melanomföreningen skriver följande på sin hemsida

Varje år får omkring 4500 personer Malignt melanom i Sverige. Det är en av de cancerformer som har ökat snabbast de senaste årtiondena. Män och kvinnor drabbas i lika stor utsträckning, men sällan barn. Sjukdomen utvecklas ofta i huden, men kan också drabba slemhinnor och ögon.

Har du fått diagnosen Malignt melanom så har du drabbats av en sjukdom som kan få ett allvarligt förlopp. Men malignt melanom är också en cancersjukdom som i de allra flesta fall kan stoppas - under förutsättning att den upptäcks i tid. Patienter som tidigt kommer under läkarbehandling blir i cirka 90 procent av fallen helt botade. Undersök din hud regelbundet!

Det vanligaste tecknet på ett malignt melanom är uppkomsten av nya födelsemärken (leverfläckar) eller en märkbar förändring av gamla. Om till exempel ett födelsemärke blir sårigt, börjar växa, klia eller antar en mörkare färg, är det en varningssignal och man bör uppsöka läkare så snart som möjligt.

Har du en hudförändring du undrar över? Kontakta din vårdcentral direkt!

Behöver du prata med någon?

Både Cancerrådgivningen och Cancerfonden har telefon- och mailrådgivning. 

Läs mer på deras hemsida www.melanomforeningen.se