Kosten HAR betydelse

11.10.2019

Urologidagarna här i Västerås var så inspirerande och vi kommer dela med oss lite från några föreläsningar för att inspirera er läsare också. De som föreläser brinner verkligen för sitt ämne och det kan låta extremt för gemene man. Men man behöver ju inte själv vara extrem för att nå bättre livskvalitet eller minska risker för ohälsa. Små förändringar är också värdefulla.

David Steinholtz, onkolog som har urologi som ett av specialområdena var en av de inspirerande föreläsarna. David berättade att en kost med stort innehåll av cancerförebyggande ämnen minskar risken för cancer. Det finns många studier som talar för att den som drabbats av cancer förbättrar sin prognos genom hälsosammare kostval liksom att den som botats från cancer har minskad risk att återinsjukna.

David menar att det skulle gå att eliminera en rad sjukdomar bara genom kosten även om cancer inte går att eliminera, det finns flera olika faktorer som orsakar cancer där kosten är en av dessa.

Vad är det David menar? Man behöver inte förbjuda livsmedel egentligen, men minska på t.ex rött kött och öka intag av frukt, grönt, baljväxter har stor betydelse. Det är också så vi arbetar på Svensk Cancer Rehabilitering. Hos oss får deltagarna muntlig information men blir också serverade den kost vetenskapen visar vara stärkande och skyddande. På köpet brukar välmåendet öka ganska direkt