Kosttillskott raketbränsle för cancer enligt ny studie!

16.08.2022

Cancerfonden skriver följande detta är direkt taget ifrån deras hemsida:

"I början av sommaren 2018 avrådde Strålsäkerhetsmyndigheten personer med hudcancerformen malignt melanom från att använda kosttillskott och hudkrämer med antioxidanter, eftersom de kan få cancerceller att sprida sig. Men är inte antioxidanter nyttigt?"

Vi bad cancerforskaren Martin Bergö, som har anslag från Cancerfonden bland annat för sin forskning om antioxidanter, att förklara:

- I snart ett århundrade har man vetat att fria radikaler, som bildas i alla celler, kan skada arvsmassan och att detta kan leda till cancer. Cellerna skyddar sig mot fria radikaler med hjälp av antioxidanter, kroppsegna och från kosten.

Men har det funnits vetenskapligt stöd för att antioxidanter i kosttillskott skyddar?

- Nej. Under 1980 och 90-talen gjordes stora studier men man kunde inte visa att de skyddar. Tvärtom fick flera studier avbrytas för att det verkade som om de som åt kosttillskott oftare fick cancer.

2014 var vi först med att visa att antioxidanter skyddar både friska celler och cancerceller, vilket innebär att om man har cancer kan de påskynda utvecklingen och spridningen. Det har visats både för lungcancer och melanom.

Har det här visats i studier på människor?

- Vi har visat det på möss - när de får extra antioxidanter, sprider sig cancern dubbelt så fort. Vi kan inte göra dessa studier på människa, det skulle vara oetiskt. Men vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare.

När det gäller hudkräm har vi inte sett tydlig effekt, det måste vi fortsätta studera. Men Strålsäkerhetsmyndigheten varnar ändå personer som har, har haft eller har ökad risk för malignt melanom ska undvika både kosttillskott och hudkrämer med höga halter antioxidanter." 

Vad är egentligen antioxidanter, vilka ämnen ska jag titta efter?

- I kosttillskott är det framförallt E-, A- och C-vitamin, och betakaroten. Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidanter. I krämer är det ofta retinylpalmitat, retinoler, betakaroten, A- och E-vitamin.

Hur är det med vanlig mat då? Jag äter mycket frukt och grönsaker - ska jag oroa mig då?

- Det vi har tittat på är när man tar extra tillskott och de doser man kan få i sig då. Gillar man blåbär eller broccoli ska man äta det, och andra frukter och grönsaker. Det är ju bra av andra anledningar. Men inte ta extra tillskott. Det finns heller ingen anledning att äta en liter blåbär om dagen och tänka att nu gör jag något bra. Det är en dosfråga.

Så gå gärna in och läs hela reportaget på deras hemsida https://www.cancerfonden.se/nyhet/kosttillskott-kan-fa-cancerceller-att-spridas