Känner du någon...

14.07.2020

Det finns aldrig någon bra tid att drabbas av cancer. När det än sker är det en tragedi och även om prognosen är god eller hoppet är stort är det en oftast en väldigt jobbig situation man befinner sig i och har framför sig. Chock, behandlingar, berätta för nära och kära men också för omgivningen, sorg, oro, ångest, känsla av ensamhet är några av alla reaktioner, känslor och måsten det inte går att värja sig från.  

Nu i tider med Corona och social distansering kommer en ytterligare dimension. Personer som är drabbade av cancer eller andra sjukdomar vill man skydda extra. Ingen vill smitta någon med Covid-19 och med hänsyn till personer med riskfaktorer hålls distansen mer stenhårt. Kramar, hålla händer, besöka på sjukhus, följa med vid behandlingar mm. minskar drastiskt. Hur skönt är det inte att få en kram när man mår dåligt? Och hur skönt är det inte att få krama eller hjälpa någon som mår dåligt. 

Vad kan du göra när någon du känner blir sjuk? Håll kontakten med telefon, sms, mail, brev, skicka fina kort. Håll kontakten även om du inte får respons och kräv ingen respons, du vet inte var personen befinner sig fysiskt eller psykiskt. Om du tycker det är jobbigt att inte få svar och du inte orkar att bara ge; skicka något sms eller något kort ändå, det behöver inte vara ofta men visa att du finns där.

Det går att träffas utomhus med distans om du inte själv har symtom. En fika utomhus på altanen eller andra platser utomhus. Handla, baka, laga mat någon gång och lämna av vid dörren

Det här är bara några av många saker man kan göra för att finnas där för den som drabbats av cancer och andra svåra saker i dessa tider men även annars. Har du själv några tips? Dela gärna med dig