Hormonbehandling bromsar cancern!

12.04.2019

Hormonbehandling kan se olika ut. Ibland används injektioner tillfälligt i samband med botande behandling, så som strålning eller operation.  Vid spridd cancer eller om strålning eller operation inte är aktuell av andra hälsoskäl kan behandlingen vara livslång. Prostatacancer behöver testosteron för att kunna växa och behandlingen med hormoner kan göra testosteronet i kroppen mindre verksamt, försvåra bildning och växt av testosteron beroende på behandlingsalternativ. Antiandrogener är behandling i tablettform och bidrar till att testosteronet blir mindre verksamt. Om det bildats metastaser behöver testosteronet elimineras för att bromsa sjukdomen, det gör man oftast med GnRh-analoger som kan vara effektiva i många år.  GnRh är ett hormonliknande preparat som endast finns i injektionsform och som man tar med jämna intervaller. Ibland kan behandling med antiandrogener vara den enda behandlingen och ibland GnRh-sprutor men även en kombination av tabletter och sprutor förekommer.

Biverkningar av hormoner är vanligt. Antiandrogener har som vanligast biverkning ömma och förstorade bröstkörtlar. Genom att stråla en gång mot brösten innan behandlingen börjar kan detta lindras.

GnRh ger oftare bl. a värmevallningar och svettningar, minskad eller helt avsaknad sexlust och sämre förmåga till erektion samt minskad muskelmassa och benskörhet. Även nedstämdhet och trötthet kan vara en biverkan av hormonspruta. Det är viktigt att den som behandlas och får biverkningar kontaktar urologmottagningen och informerar, det finns hjälp att få för att lindra många av biverkningarna. 

Vad kan man göra själv för att lindra? Det kanske låter för enkelt men genom att sluta röka om man röker, motionera efter egen förmåga och äta mycket frukt, grönsaker och fisk och vara mer sparsam med kött och sötade livsmedel kan man själv lindra besvären.