Vi tjatar om fysisk aktivitet, idag om promenaden

05.03.2020

Ja vi kanske är tjatiga ibland. Men vi vet vilka positiva effekter fysisk aktivitet faktiskt har. Glöm inte att fysisk aktivitet inte behöver vara lika för dig som för grannen, vännen, kollegan mm. Även om grannen löptränar eller styrketränar för sitt välmående kan du uppnå ditt välmående med en kortare promenad.

Vid flera olika behandlingar mot cancer minskar muskelstyrkan och där kan promenader också ha en motverkande effekt liksom mot t.ex. trötthet. Fysisk aktivitet är även bra för immunförsvar och psykiskt välmående och mycket annat som kanske inte har med cancerdiagnos eller behandling att göra.

För dig som inte är van att röra på dig brukar det gå bra med delmål. Börja med 10 minuter och trappa sakta upp. Att röra på sig 150 minuter/vecka som  WHO rekommenderar kan vara målet. Ta med någon på promenaden eller lyssna på något i lurarna, eller bara gå själv och insupa miljön och naturens naturliga musik. Eller varför inte dra ihop ett gäng grannar eller andra som skulle gilla promenader och sällskap?

Alla har så klart inte möjlighet att promenera . För den som har fysiska begränsningar finns alltid hjälp att få från t.ex. vårdcentralens fysioterapeuter. De kan hjälpa till att både motivera och ordna med ett träningsprogram