Boosta med ingefärsshot  

17.04.2019


Förkylningstider. Varför inte göra en egen ingefärsshot som är bra för matsmältningen och sägs motverka förkylningar?

200 g färsk ingefära

2 st citroner (citronsaften)

5 dl vatten

2 tsk honung

Gör så här: Skölj ingefäran noga, skala inte, utan riv grovt på rivjärn/matberedare. Lägg rivet i en kastrull med vattnet. Värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga, använd termometer. Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Tillsätt honung och pressa ur citronerna (rulla dem mot ett hårt underlag så frigörs mer saft). Häll i saften i blandningen. Sila av med en finmaskig sil och häll upp i fina flaskor.

Håller i kylen 1-2 veckor

Om du inte vill passa temperaturer går det att göra så här istället med samma resultat

Ingefäran behöver inte skalas, men tvätta noga. Skär bort det yttersta i ändarna och se att den ser bra ut. Skär ingefäran i mindre bitar. Mixa ordentligt med hälften av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och kör runt. Låt stå i mixern i ca 1 tim, kör runt 2-3 gånger för att få ut alla nyttigheter. Avsluta med en kort mixning. Häll upp massan i en finmaskig sil. Låt rinna av, pressa ut den sista vätskan med en sked. Blanda i saften från citronerna och honungen och häll upp i fina flaskor.